Sunday, 7 April 2013

MAHALNYA MENGURUSKAN NAFSU....!!

 
 
TUN Dr. Mahathir Mohamad dalam memoir A Doctor In The House sekali lagi mengakui betapa sukarnya untuk beliau mempercayai orang yang bakal menggantikannya telah dikaitkan dengan perlakuan tidak bermoral.
 
Tambah tidak mudah apabila orang itu berpenampilan Islamik, petah menyampaikan tazkirah dan khutbah.
 
Dr. Mahathir mengakui mengambil masa yang lama untuk meyakinkan dirinya. Beliau membuat siasatan sendiri. Selain mangsa liwat, yang turut ‘disoal siasatnya’ adalah empat orang wanita yang diperkenalkan oleh lelaki bernama Nalla kepada timbalannya itu.
Selepas tindakan dibuat, Datuk Seri Anwar Ibrahim kemudiannya berarak ke seluruh negara, bahkan dunia. Karismanya membuatkan ada yang percaya beliau adalah mangsa konspirasi kerajaan. Anwar mahu memperlihatkan seolah-olah tiada keluhuran undang-undang di negara ini.
 
Apa yang mahu disimpulkannya, tanpa beliau demokrasi Malaysia tidak akan hidup subur. Tanpa beliau, Malaysia tidak akan mampu melakukan perubahan. Topik ini memang disukai oleh media Barat, yang sentiasa skeptikal dengan gaya kepimpinan Dr. Mahathir.
 
Ini cerita lama – kisah 14 tahun lalu. Tetapi kesannya bermula tahun itu pada 1997 – semasa Dr. Mahathir berhasrat melepaskan jawatannya, politik Malaysia telah beranjak menjadi lebih terfokus kepada budaya adu bomba, fitnah memfitnah dan keji mengeji.
Kita pun tidak tahu bila ini akan berakhir. Sepertinya ada persoalan serius yang menimpa politik Malaysia. Sepertinya politik Malaysia hanya mengurus dan menjurus kepada satu orang ini.
 
Selepas dakwaan liwat pada 1999, Anwar terus terpalit dengan persoalan yang sama.
Tahun 2008 lalu, beliau sekali lagi didakwa meliwat. Kali ini terhadap pembantunya, Mohd. Saiful Bukhari Azlan. Kesnya ini akan sampai ke penghujung jua apabila 24 Mac lalu pendakwa raya dan pasukan peguam bela menyatakan kesediaan untuk ke peringkat bela diri.
 
Seperti kes liwat pertamanya, pendakwaan kali ini juga bukan mudah. Terlalu banyak hiruk-pikuk di luar mahkamah. Demonstrasi, ceramah, solat hajat dan campur tangan asing mewarnai perbicaraan. Terlalu banyak tenaga dan waktu dihabiskan untuk mengurus seorang ini.
 
Dan tiba-tiba tanpa angin dan entah dari mana, sahabat lamanya Datuk Sharzyl Eskay Abdullah dibantu oleh Tan Sri Abdul Rahim Thamby Chik dan Datuk Shuib Lazim mendedahkan rakaman video seks membabitkan seorang pemimpin pembangkang. Hari yang sama juga, pada 21 Mac itu, Anwar menafikan beliau adalah lelaki dalam rakaman video tersebut.
 
Sekali lagi Anwar menggunakan alasan konspirasi kerajaan dengan tujuan untuk mengekang kemaraan pembangkang. Sentimen pilihan raya Sarawak dan pilihan raya umum yang dikatakan tidak lama lagi dijadikan hujah. Kononnya juga rakaman video seks itu satu senjata kerajaan selepas mendapati bukti kes liwatnya lemah.
Soalan lazim yang ditanyakan oleh ramai orang ialah jika ia satu konspirasi, mengapa hanya Anwar yang menjadi sasaran isu seks? Kenapa tidak pemimpin DAP, Pas ataupun PKR lainnya? Mungkinkah kerana Anwar mudah untuk masuk perangkap seperti didedahkan oleh WikiLeaks sebelum ini? Mungkinkah beliau sebenarnya menghadapi masalah?
 
Seperti kes D.P Vijandran dan Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek, isu sensasi ini akan berlarut panjang. Mungkin akan dipertontonkan di Parlimen dan mungkin juga akan ditubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja. Atau mungkin juga akan dihadapkan ke mahkamah.
Sampai bila, rakyat Malaysia akan terus terperangkap dalam isu-isu dan skandal seks ini?
Jawapannya ada di tangan parti pembangkang dan Anwar sendiri yang pengaruhnya pun dilihat semakin memudar.
 
Tentu sekali kita juga mengharapkan ada dalam kalangan kepimpinan pembangkang yang berkelas negarawan. Pemimpin berjiwa besar yang mahu menghentikan apa yang dianggap oleh bekas-bekas rakan Anwar sebagai ‘sandiwara dan lakonan’ ini.
Tidak adakah dalam kalangan mereka yang mahu berkata, cukuplah Anwar. Sudah sampai waktunya untuk beliau berundur, sekurang-kurangnya bagi jawatan Ketua Pembangkang.
Senarai kepincangan Anwar selaku seorang pemimpin terlalu panjang. Beliau dipalit dengan pelbagai masalah. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini terlalu banyak resah yang tercipta akibat kerenah beliau. Yang masih segar diingati ialah sandiwara pembentukan kerajaan 16 September.
 
Negara ini memerlukan pemimpin berkualiti negarawan sama ada di pihak kerajaan atau pun pembangkang. Atas pelbagai kepincangan dan pelbagai masalah peribadi yang menimpanya, Anwar seharusnya dengan rela hati melepaskan jawatan utamanya.
Lebih daripada itu, pemimpin yang berjiwa besar sepatutnya menunjukkan contoh mereka sentiasa bersungguh-sungguh menguruskan diri sendiri. Bukan membuka diri dan ruang dengan pelbagai masalah dan skandal. Malah tentu sekali bukan menjadi sebahagian daripada masalah itu.
 
Tetapi sayang, setakat ini belum ada tanda-tanda ada pemimpin pembangkang yang dilihat mampu melaksanakan tugas negarawan itu. Masing-masing haus kekuasaan. Masing-masing takut kehilangan kekuasaan. Yang dipimpin, takut menegur. Yang memimpin, tidak mahu ditegur.
 
Kalau ada orang berkata, negara ini mengalami inflasi pemimpin bersifat negarawan mungkin ada benarnya. Jika tidak, mungkinkah orang yang dihimpit dengan pelbagai isu peribadi terus diangkat menjadi pemimpin utama?
Tulisan asal Zulkefli Hamzah
Dipetik dari Utusan Online

TIAN CHUA TIDAK DIBENAR MEMASUKI SABAH..APAKAH DIA AKAN DISEMBELIH?


KOTA KINABALU 7 April - Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Tian Chua yang tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (LTAKK) hari ini tidak dibenarkan memasuki Sabah dan diminta kembali ke Semenanjung.

Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu yang turut tiba bersama Tian Chua bagaimanapun dibenarkan memasuki Sabah dan diberikan pas lawatan sementara oleh para pegawai imigresen bertugas.

Mohamad yang dikenali dengan panggilan Mat Sabu berkata, beliau mengesyaki sesuatu 'perkara' akan berlaku apabila sejurus turun daripada pesawat mereka disapa dan ditegur oleh beberapa polis cawangan khas yang seperti sedang menunggu ketibaan mereka.

"Semasa bergerak ke kaunter imigresen saya nampak ramai pegawai-pegawai beruniform biru dan Tian Chua dimaklumkan tidak dibenarkan memasuki Sabah. Saya bernasib baik kerana diberikan sekeping kertas putih (pas lawatan sementara)," katanya semasa merasmikan markas Pas Dewan Undangan Negeri Tanjung Aru di sini hari ini. - UTUSAN ONLINE
 


admin tidak bersetuju Tiah Chua tidak tidak dibenarkan masuk kesabah.Admin menyokong penuh Tian Chua Masuk ke Sabah berkempen.Jangan dihalang.Beri peluang pada Tian Chua.desak dia beri syarahan atau ceramah terutama di kawasan Lahad Datu dengan Tajuk SERANGAN PENCEROBOH dan GUGURNYA BUNGA BANGSA PERWIRA NEGARA  DILAHAD DATU ADALAH SATU SANDIWARA

3 % PERGERAKAN GAJI KHAS & SEMAKAN ELAUN.BR1M 1200 BONUS TAHUNAN ORANG BUJANG RM600.

 
BN janji 150 komitmen baru jika diberi mandat tadbir negara selepas PRU13.

 Manifesto ini perlu dilihat sebagai moving target & janji-janji dinamik yang akan dilaksanakan sepanjang 2013-2018.

Apa yang dibentangkan adalah sangat realistik, berlandaskan kalkulasi ekonomi yang berhati-hati dan tidak semberono.

Pendekatan manifesto yang sangat bertanggungjawab dan memberi kesan kepada semua rakyat Malaysia. Merangkumi keperluan rakyat termasuk di Sabah, Sarawak dan kawasan pedalaman di Malaysia.

Penambahan BR1M untuk segmen masyarakat yang memerlukan pembelaan. Kejayaan BR1M 1.0, 2.0 diteruskan – menggunakan falsafah ‘perkongsian kemakmuran’ bersama rakyat.

BR1M dinaikkan RM1200 untuk satu keluarga, RM600 untuk orang bujang. Baucer Buku 1 Malaysia dinaikkan RM300, Bantuan Persekolah dinaikkan RM150

 
Perkhidmatan awam turut diberi keutamaan semakan elaun elaun.Tranformasi pergerakan gaji 3 peratus pergerakan gaji khas selain gaji tahunan dan bonus tahunan.
 
SESUATU YANG TERBAIK DARI BARISAN NASIONAL UNTUK RAKYAT MALAYSIA
 
 
BR1M dinaikkan RM1200 untuk satu keluarga, RM600 untuk orang bujang. Baucer Buku 1 Malaysia dinaikkan RM300, Bantuan Persekolah dinaikkan RM150.

Pengurangan harga kereta antara 20-30% secara gradual.

Dasar 1Negara 1Harga untuk barangan keperluan asas.

Kementerian baharu dalam menangani isu-isu dalam bandar.

1,000,000 juta rumah mampu milik – termasuk 500,000 perumahan PR1MA.

Mengambil alih penyelenggaraan semua perumahan awam.

Sistem nasional untuk penjagaan kesihatan rakyat.

Membina Lebuh raya Pan Borneo.

Sasaran 3.3 juta peluang pekerjaan; 2 juta daripadanya berpendapatan tinggi.

Sekolah satu sesi diperluaskan.

Bantuan khas RM100,000 kepada sekolah yang mempunyai kelas pendidikan khas.

Transformasi sekolah vokasional.

4,000 anggota Polis setiap tahun.

Penggunaan SafeCam.

Pengecualian cukai sumbangan kepada pembangunan rumah ibadat.